expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Om mig

Mitt foto

Jag är en 27-årig nörd vars hjärta slår extra fort för serier, tvspel, filmer, böcker och filmer. Jag är för närvarande sjukskriven på grund av depression så uppdaterandet är inte så kontinuerligt som jag skulle önska. Men välkommen att titta in!

måndag 19 december 2011

Fan service

Det finns egentligen endast två anledningar till att jag föredrar att äga fysiska dvd-filmer än att ladda ner dem: 

1. Jag är kanske inte 100 % laglydig, jag åkte till exempel på bussbarnbiljett i fyra år efter det att jag hade blivit för gammal, men att ladda ner känns alltid lite som ett brott, om inte grejerna är så gott som omöjliga att få tag på förstås. 

2. Jag ärlskar extramaterial!

Mor min anser att det förstör magin i filmen, men för mig gör det snarast det motsatta. Ibland upptäcker jag att en film blir betydligt mer underhållande att se efter man har gått igenom dokumentärer om hur saker blivit gjorda. "Over the Hedge" är ett bra exempel på det. Många kritiker gav den ett mediokert betyg för att det var just en barnfilm och en dataanimerad sådan och en del humorinslag kändes för barnsliga för att vuxna skulle ha någon glädje av det. Något som jag tvärt sa emot när jag såg extramaterialet och insåg att filmmakarna hade bakat in en massa "hyllningar" till gamla filmer ("Rosebud...") samt löste det svåra mysteriet med att animera hår på ett vettigt sätt. Pixar hade visserligen löst det innan, men hållit hemligheten för sig själv. Nu finns det en officiell bruksanvisning för det.

Så givetvis varvar vi Harry Potter-filmerna med en massa roligt extramaterial. Tråkgit finns det ganska lite av den varan. "Prisoner of Azkaban" samt "The Halfblood Prince" är de som hittills bjudit på mest och BÄST extramaterial, där man inte bara har fått se hur saker som skript och specialeffekter blivit gjorda utan även fått en större inblick i vad Rowling tänkt om filmerna och hennes liv, hur skådespelarna utvecklats genom åren, samt hemligheter bakom kulisserna. Som det ska vara. Jag avskyr min "Secret of Nimh" dvd, där kan du inte ens välja textning och det enda som finns på dvd:n är just filmen, inget annat. Inte ens en trailer finns (det är iofs ingen större förlust, för den officiella trailern är bland de värsta i historien). 


Säga vad man vill om Peter Jackson men han fattade åtminstone grejen med dvd och gav oss mer än vi ville ha i "LotR - extended cut" boxarna. Precis som vi nästan vill. Det finns ju naturligtvis en gräns för allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag besvarar kommentarer här i bloggen så glöm inte att återkomma för svar!