expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Om mig

Mitt foto

Jag är en 27-årig nörd vars hjärta slår extra fort för serier, tvspel, filmer, böcker och filmer. Jag är för närvarande sjukskriven på grund av depression så uppdaterandet är inte så kontinuerligt som jag skulle önska. Men välkommen att titta in!

tisdag 2 september 2014

Skapa eget vs. köpa det

När jag i idéstadiet funderade över min veckoplanerare så fick jag kommentaren från Jay:

"Att du orkar ställa till med ett sådant arbete för något du lika gärna kan köpa i affären!"

Av allt vi inte kommer överens om så är det nog det där som gör mig mest ledsen.

Jag är i sanning en skaparsjäl, får jag inte skapa och vara kreativ, och framförallt få utlopp för min kreativitet, så mår jag superdåligt.
När jag jobbade heltid som hotellstäderska för flera år sedan, så vaknade jag upp en morgon med en sådan kraftig ångest att jag inte ens tog mig upp ur sängen, utan var tvungen att sjukanmäla mig. Trots att jag trivdes så bra på mitt jobb, och trots att jag var helnöjd med att ha en stabil inkomst. Jag borde ha varit supernöjd! Men det var jag inte.
Jag gjorde heller ingenting kreativt alls under den perioden. Jag vare sig målade, tecknade, pysslade eller ens skissade. Istället såg jag på tv, spelade lite spel eller surfade på nätet på min fritid, och la mig tidigt varje kväll. Efter ett halvår var jag så nedstämd och ledsen över mitt liv att jag funderade på att avsluta det. Nej, inte med självmord, utan med en radikal förändring, såsom att flytta till en helt annat land.
Riktigt så drastisk var jag aldrig, men jag funderade ofta på vad som saknades. När jag väl kom på att det kanske var skapandet som fattades i  mitt liv så testade jag att stå vid staffliet ett tag. Det blev en så emotionell upplevelse att jag stod och grät i flera timmar!
Sedan dess kompromissar jag ALDRIG med skapandet, för jag vet att jag BEHÖVER det, lika mycket som jag älskar att göra det.

Det är dock inte den enda anledningen till att jag föredrar att skapa något själv. En annan viktig faktor är ju naturligtvis den där stoltheten som kommer med att skapa något eget. En tavla som jag har gjort kan ju jag beundra en lång tid efteråt, medan en köpt inte alls får den uppmärksamheten (om det inte vore en Nils von Dardel såklart!).

Men den viktigaste faktorn är ändå detta: om jag faktiskt bemödar mig med att skapa den här saken själv så vill jag ju verkligen ha den! För det är mycket svårare att skapa något man tror sig vill ha, än att köpa något som man tror sig vill ha.

Ingen kan ju ha missat att vi lever i ett hetsigt konsumtionssamhälle. Vi lever för att köpa saker till oändlighet och vi stressar upp oss över allt vi inte kan köpa. Och aldrig blir vi nöjda, vi ska bara ha mer och mer saker. Och det fungerar ju naturligtvis inte i längden.
De flesta från allianspartierna har inte fattat det än, vilket är väldigt tråkigt då de styr vårt land för tillfället (hoppas banne mig att det ändras nu i september!), men vi är några som har fattat det! Och jag har fattat det genom mitt skapande. Hur mycket värdefullare det är med en skapa-hets istället för konsumtionshets.

Jag ska inte säga att jag är perfekt, långt ifrån. Jag kommer från en riktigt manisk samlarfamilj, där det köpt fler prylar än vad som borde vara rimligt. Ibland blir Jay arg på mig över att jag konsumerar för mycket, och det gör jag ju tekniskt sett. Men hur ska jag kunna läsa alla de där underbara serierna utan att faktiskt köpa dem? Hur ska jag komma åt allt Ninja Turtles-relaterat utan att köpa det?
Ja, jag samlar på mig saker, men jag försöker ju samla på mig rätt slags saker som ändå gör mig glad. Inte bara för stunden utan även i det långa loppet. Tänk va mycket knark jag hade kunnat köpa istället! Eller skönhetsprylar som inte gör ett dyft annat än att kosta pengar? Eller byta mobiltelefon en gång i kvartalet? Eller byta inredning några gånger per år?

Jag kan inte skapa en egen Ninja Turtle-serie som levererar det jag vill ha, och jag kan inte själv skapa de filmer jag vill se. Men allt småplock som jag övertalar mig själv om att jag behöver kan jag för det mesta göra helt själv, och om jag orkar med arbetet med att skapa den där saken själv, så är det ju värt det. Ett slags rättfärdigande och samtidigt ett avståndstagande från konsumtionshetsen i samhället. Det mesta material går ju faktiskt att hitta på loppis och second hand!

Men det är klart att det kan te sig som en aning hysteriskt att lägga ner så mycket tid på något som man enkelt kan köpa i en butik, eller ännu enklare på nätet. Den viktiga frågan är bara; är vi medvetna om varför vi gör det, och vad det framförallt gör med vår natur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag besvarar kommentarer här i bloggen så glöm inte att återkomma för svar!